Toimi näin, jos epäilet COVID-19-infektiota

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin koronanäytteenottokriteerejä on päivitetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreiden suositusten perusteella.

Täysin rokotettujen (kaksi rokoteannosta ja viimeisestä annoksesta yli viikko) henkilöiden ei tarvitse hakeutua koronanäytteenottoon, mikäli heillä on lieviä hengitystieinfektion oireita. Tämä suositus ei koske henkilöitä, joiden tiedetään altistuneen koronavirustartunnalle eikä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä – heitä testataan edelleen matalalla kynnyksellä. Hengitystieinfektion oireiden yhteydessä ei kuitenkaan tule mennä töihin ja on hyvä välttää kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet.

Mikäli epäilet koronavirusinfektiota:

  • Tarkasta ajankohtaiset testaussuositukset täältä
  • Tee koronavirustaudin oirearvio verkossa osoitteessa Omaolo.fi
  • Jos oirearvio suosittaa varaamaan ajan koronanäytteenottoon, pääset omaolon kautta suoraan sähköiseen ajanvaraukseen varaamaan ajan.
  • Voit myös soittaa terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon 03 254 3320 (ma–to 8–16 ja pe 8–15) tai omaan työterveyshuoltoosi. Saat puhelimitse ohjeet testiin tai vastaanotolle hakeutumisesta.
  • Arkipäivisin 8–15.30 voit olla terveyskeskukseen yhteydessä myös Pihlajalinna-terveyssovelluksen välityksellä.
  • Vältä kontakteja muiden ihmisten kanssa. Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
  • Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Taysin infektioyksikön ylläpitämällä sivulla löytyvät toimintaohjeet tiivistetysti. Ohjeisiin pääset tästä

Tampereen yliopistollisen sairaalan koronavirusinfektio neuvontapuhelin 03 311 65333 Soita vain, jos epäilet itselläsi koronavirusinfektiota, etkä tiedä miten toimia.

THL Tietoa koronaviruksesta-puhelinneuvonta 02 955 35535 on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.