Joditablettien maksuton jakelu raskaana oleville sekä alle 3-vuotiaille

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi 11.10.2022 ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa ja siihen varautumisessa. Valtakunnallisen ohjeen mukaisesti alle 3-vuotiaiden ja raskaana olevien joditablettien jakelu tapahtuu neuvoloiden toimesta. Pirkanmaan hyvinvointialueella aloitetaan maksuton joditablettien jakelu neuvoloissa.

Nykyisten ohjeiden mukaan kaikkia alle 40-vuotiaiden kehotetaan varaamaan joditabletteja kotiin. Neuvola jakaa joditabletteja vain raskaana oleville sekä alle 3-vuotiaille. Muiden perheenjäsenten mahdolliset joditabletit hankitaan omakustanteisesti apteekista. Aikuisten joditabletteja ei saa antaa alle 3-vuotiaille.

Joditabletti otetaan vain viranomaisten ohjeiden mukaan säteilyvaaratilanteissa. Tilanne, jossa joditabletteja tarvittaisiin, on erittäin harvinainen. Säteilyvaaratilanteissa sisälle suojautuminen on ensisijainen suojelutoimenpide ja joditablettien ottaminen on toissijainen suojelutoimenpide. Ennakkoon otettuna joditableteista ei ole hyötyä.

Joditablettien jakelu

Pirkanmaalla joditablettien jakelu järjestetään neuvolakäyntien yhteydessä. Raskaana olevat saavat joditabletit itselleen ja syntyvälle lapselleen samalla kertaa.

Lastenneuvoloiden kautta jakelu tapahtuu alle 3-vuotiaille seuraavan neuvolakäynnin yhteydessä. Osalla seuraavaan neuvolakäyntiin on pitkä aika. Näissä tilanteissa voit olla yhteydessä oman neuvolan terveydenhoitajaan joditablettien haun sopimiseksi.

Äitiysneuvola Mänttä-Vilppula ja Juupajoki, puhelinaika ma-pe klo 11.00-11.30 Terveydenhoitaja Elina Järvinen puh. 050 3812674

Mäntän lastenneuvola, puhelinaika ma-pe klo 11.00-11.30 Terveydenhoitaja Emilia Vakkila puh. 050 562 5397

Vilppulan ja Juupajoen lastenneuvola, puhelinaika ma-pe klo 11.00-11.30 Terveydenhoitaja Johanna Kopra puh. 040 828 7567